| Nyomtatás |
Kedves Kollégák!

Az Országgyűlés 2011. november 21-én elfogadta az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely tartalmazza a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény módosítását. A kamarai törvény módosítása három lényeges változást tartalmaz:
A 2012. január 1-től életbelépő új rendelkezések alapján a gazdálkodó szervezetek kötelesek:
·      a kamarai nyilvántartásba vételüket kezdeményezni,
·      a kamarai közfeladatok ellátásához évente 5 000 Ft kamarai hozzájárulást fizetni. A hozzájárulás összege önkéntes kamarai tagok esetén levonásra kerül a tagdíjból.
·     a Kamara pedig köteles részükre a törvényben meghatározott szolgáltatásokat (tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben; üzleti partnerkeresés és pályázatfigyelés) térítésmentesen nyújtani.
A törvénymódosítás nem érinti az agráriumot, vagyis a fő tevékenységként mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozásokra, a mezőgazdasági termelőkre és az agrárkamarákra nem terjed ki a hatálya. Lényeges, hogy a kamarai tagság továbbra is önkéntes marad, így a regisztrált vállalkozások nyilvántartásba vételükkel nem válnak kamarai taggá.
A törvény hatálybalépését követően létrejövő egyéni és társas vállalkozások a bejegyzésüket követő 5 napon belül, a már működő vállalkozások pedig a hatálybalépést követő 60 napon belül, legkésőbb 2012. március 1-ig kötelesek a székhely szerinti területi kereskedelmi és iparkamaránál a nyilvántartásba vételüket kezdeményezni.
A bejelentés módja
A gazdálkodó szervezetek regisztrációjának leghatékonyabb módja az Internetes regisztráció.
A regisztráció során abba a problémába ütközhetnek, hogy a rendszer TEÁOR-szám megadásakor (a többszöri átalakulások miatt) nem ajánlja fel a „Díszállat-kereskedelmet”. Iparkamarai Ügyfélszolgálat tanácsa alapján ezesetben válasszák a 4776-os főtevékenységi kódot (ennek megnevezése: Dísznövény, vetőmag, műtrágya, hobbiállat-eledel kiskereskedelme) és a Ténylegesen végzett tevékenységi körök pontban részletezzék saját szavaikkal a működésüket. (pl.: Kedvtelésből tartott állatok (nagy és) kiskereskedelme, Felszerelési cikkek forgalmazása, Állateledel, Állatgyógyászati termékek (kizárólag szabadon forgalmazható készítmények)
 Tapasztalataink szerint a leggyorsabb mód, ha az online felületen kitölti a regisztrációs lapot, amelynek végén felajánlja a PDF-formátum kinyomtatását. Azt, aláírással és pecséttel való ellátása után beszkennelve emailen elküldi a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. emailcímre. Ez a regisztráció csak az 5000 Ft-os kamarai hozzájárulás befizetésével érvényes, amelyet a BKIK erre a célra elkülönített 10102086-02614500-02003005 számú (Budapest Bank Nyrt.) bankszámlájára kell utalni (lehetőség van személyes befizetésre is, annak részleteit alább taglaljuk)  Az összeg átutalásánál a közlemény rovatba feltétlenül kérjük feltüntetni a kérelmező adószámát és a „kamarai hozzájárulás” szöveget.
 
Az online regisztráción kívül a gazdálkodó szervezetek természetesen más módon is eleget tehetnek regisztrációs kötelezettségüknek.  
A vállalkozások a kamarai honlapról kinyomtatható adatlap kitöltésével és cégszerű aláírás után nyújthatják be regisztrációs kérelmüket az alábbi módok egyikén:
-          postai úton (1535 Budapest, Pf. 903.)
-          személyesen (1016, Budapest Krisztina krt. 99. fsz. - ügyfélszolgálat)
-          szkennelés után e-mail mellékleteként ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. )
-          faxon (+361 212 4844)
A BKIK ügyfélszolgálat elérhetősége és nyitvatartási ideje:
Hétfő:            9-15
Kedd:             9-13
Szerda:           9-15
Csütörtök:       9-13
Péntek:          9-12
Cím:1016 Budapest, Krisztina krt. 99.
Postacím:1535 Budapest,  Pf. 903.
Központi telefonszám:+36-1-488-2000

e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
A kamarai hozzájárulás megfizetése:
A benyújtott nyilvántartásba vételi kérelmek csak az 5 000 Ft-os kamarai hozzájárulásnak a BKIK erre a célra elkülönített 10102086-02614500-02003005 számú (Budapest Bank Nyrt.) bankszámláján történő jóváírást követően teljesíthetők.
Az összeg átutalásánál a közlemény rovatba feltétlenül kérjük feltüntetni a kérelmező adószámát és a „kamarai hozzájárulás” szöveget.
A banki átutalás mellett lehetőség van az ügyfélszolgálaton történő készpénz-befizetésre is, sajnos „sárga postai csekken” a hozzájárulásokat nem áll módunkban fogadni.
A kérelmező a nyilvántartásba vételről elektronikus értesítést kap a területi kereskedelmi és iparkamarától (amennyiben a kérelmező e-mail címet megadott), amely tartalmazza a vállalkozás kamarai regisztrációs számát, valamint azt, hogy az 5 000 Ft-os kamarai hozzájárulást is megfizette. A hozzájárulásról számla nem készül, az a banki bizonylat, illetve befizetési pénztárbizonylat alapján elszámolható.
A vállalkozások kamarai nyilvántartása legkésőbb 2012. június 1-től nyilvános, az interneten, az MKIK és a területi kereskedelmi és iparkamarák honlapjáról szabadon elérhető.
Köszönöm figyelmüket, várjuk kérdéseiket, észrevételeiket!
Üdvözlettel:
 Bíró József     Pandzarisz Sándor
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
 
Ma 2024. június 15., szombat, Jolán és Vid napja van. Holnap Jusztin napja lesz.

BelépésKi olvas minket

Oldalainkat 2 vendég böngészi